Βιογραφικό


1942 Γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων
1960 - 65 Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών µε υποτροφία και δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Εκτός του καλλιτεχνικού διπλώματος πήρε και θεωρητικό, καθώς και δίπλωμα των εργαστηρίων εφαρµοσµένων τεχνών της ίδιας σχολής στη χαλκογλυπτική και γυψοτεχνική µε δάσκαλο τον Νίκο Κερλή.

Κείμενο του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Έχω αποφύγει ως τώρα να γράψω για τη δουλειά μου και το έκανα για πολλούς λόγους.
Πρώτος και ουσιαστικός γιατί πιστεύω πως δεν είναι εύκολο να προσδιορίσω με ακρίβεια το περιεχόμενό της, αφού όπως το έχουν πει πριν από μένα πολλοί, τα έργα μας έρχονται πολλές φορές από πολύ μακριά, από χώρους απροσπέλαστους από τη λογική διεργασία.

Όταν κατά το παρελθόν το επιχειρούσα έβλεπα πως κάτι ουσιαστικό μου διέφευγε, περιόριζα σαφώς τη σημασία του έργου μου, το φτώχαινα.
Ένας δεύτερος λόγος είναι, πρέπει κι αυτό να το πω, ότι σήμερα από λόγια ο χώρος της τέχνης έχει πάθει υπερκορεσμό, αφού καθημερινά κατακλύζεται από κατεβατά ολόκληρα που τείνουν να αντικαταστήσουν το έργο τέχνης.
Και για το παραμικρό ή μάλλον προπαντός γι’ αυτό, έρχονται στη δημοσιότητα ηχηρά «μανιφέστα» με δυσνόητες και περίπλοκες έννοιες, που τελικά φθείρουν τη σημασία των λέξεων, ναρκοθετούν κάθε αξία και επιτείνουν τη σύγχυση.
Πολλές φορές είναι αναγκαία κάποια εξήγηση από τη μεριά του καλλιτέχνη, όταν θέλει να δώσει ένα μίτο για την ερμηνεία του έργου του στο θεατή. Εξυπηρετεί ίσως ένα μεγαλύτερο πλησίασμα και μια καλύτερη επικοινωνία της τέχνης και του κοινού, που όπως πιστεύω είναι αναγκαία, για τον σωστό κοινωνικό ρόλο της τέχνης.

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης ανήκει σε μία οικογένεια δημιουργών που σπανίζουν ολοένα και περισσότερο: σε αυτούς που ξαναγράφουν την ιστορία της τέχνης, ξεκινώντας από την παράδοση, για να κατακτήσουν, με επώδυνους ερευνητικούς αναβαθμούς, την προσωπική τους απελευθέρωση. Ο διάλογος με τον καιρό τους και τις εκφραστικές του υπαγορεύσεις δεν αποτελεί γι' αυτούς τους καλλιτέχνες ετερονομική συμμόρφωση με τους συρμούς, αλλά εσωτερική αναγκαιότητα.

Αθηνά Σχινά

ΤΟΤΕΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΪΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Η μαγεία του λαξέματος της πέτρας ή του μαρμάρου, με τις διαδικαστικές επεμβάσεις στο μορφοποιούμενο υλικό, που ασκεί ο Θόδωρος Παπαγιάννης, αποκτά σταδιακά τελετουργικές διαστάσεις σύγκρουσης ανάμεσα στο φως και τη μάζα. Σκαλίζοντας, δεν παλεύει μόνο να ορίσει και να καθυποτάξει τη φύση του υλικού του. Εικονοπλαστικά συναιρεί και διοχετεύει μνήμες και βιώματα, αισθήσεις οπτικά και απτικά συγκερασμένες, που υποκαθίστανται με σήματα και σύμβολα μιας διαδοχικής μορφικής περιπέτειας, της οποίας οι λεπτομέρειες υποτάσσονται στην έννοια ενός κυρίαρχου ρυθμού.

Η σημειολογία των έργων του Μουσείου

Η σημειολογία των έργων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.

Σεβασμιότατε,
Κύριε Πρύτανη,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,
Κυρίες και Κύριοι,